pondělí 2. srpna 2010

Slaneček v županu "Seljodka pod šuboj"

Moje babička Nina nás odmalička k naší radosti krmí při různých slavnostních příležitostech pokrmy z její běloruské domoviny.
Tenhle recept ale dělala poprvé někdy před dvěma lety, neboť jí ho někdo připomněl.
Na poslední pařící akci, kterou jsme pořádali na chlupě jsme si ho trochu upravili pouze co do formy, obsah ingrediencí zůstal stejný. V originále se totiž jednotlivé suroviny vrství a každá vrstva se potírá tatarkou, aby výsledný řez dával jakousi barevnou formu rolády, my jsme si ale s tím nelámali hlavu a vyrobili ze surovin salát, který byl také báječný.

Suroviny:
  • 300 g naložené seljodky (k dostání ve specilaizovaných prodejnách, ale lze nahradit sleděm)
  • 4 bulvy červené řepy
  • 4 stejně velké brambory
  • 2 mrkve
  • 2 cibule
  • 2 vejce
  • 1 jablko
  • tatarka
  • sůl, pepř, kopr
Postup:

Popíšu jak jsme to udělali teď o víkendu.
Červenou řepu, brambory, vejce, a mrkev jsem dal vařit do studené osolené vody. Po 10ti minutách varu šla ven vejce a mrkev, po dalších 10ti minutách brambory a po cca dalších 15ti minutách se dovařila i řepa.
Vše bylo předem dočista omyto! Po vychladnutí se řepa oloupala, jakož i brambory. Mrkev jsme měl krásně čistou, tak nebylo co řešit a vejce se zbavila skořápek.
Všechny uvařené suroviny jsem nakrájel na malé kostičky a dal do větší mísy. Přidal jsme seljodku naloženou v oleji a nakrájenou na tenké proužky.
Obě cibule nadrobno pokrájené putovaly do mísy také a následovalo je jablko zbavené slupky a nastrouhané na větším struhadle.
Čerstvý kopr nadrobnou nasekaný o velikosti vrchovaté polévkové lžíce tam doputoval vzápětí s troškou soli (ryba sama je dost slaná a voda pro vaření zeleniny byla též osolena) a pepře.
A nakonec? Celé jsme to utopili v tatarce (velká sklenice od Hellmans) a pořádně promíchali...
Po 24 hodinách odležení v chladu ledničky byl hotový růžovou barvou se skvící studený salát vhodný jako vynikající příloha ke grilovaným masům a další den jsme ho dorazili samotný s čerstvým pečivem.

Šuba (župan) se tvoří trochu jinak. Na oválnou mísu podélně uprostřed rozložíme rybu, potřeme tence tatarkou. posypeme cibulkou a opět přemázneme tatarkou. Dále vajíčko a zase tatarka. Jablko a opět tatarka. Někdo brambory a mrkev prý vynechává, ale pokud je tam chcete tak stejným postupem jako výše a nakonec řepa, smíchaná s koprem a bez tatarky navrch by to nebylo ono.
Tedy prijatnovo apetita :o)



4 komentáře:

iGurman řekl(a)...

Vypadá to zaujímavo, keď budem mať repu tak to vyskúšam. Mimochodom tatarskú od Hellmans milujem! Neviem prečo, ale je to tak. hihi...

PUCEZHODOSHA řekl(a)...

Řepu jsem měl vždycky rád už od dob školních jídelen. Mám ji ale díky tomu zapsanou v paměti pouze jako sterilované kostičky. Jaká radost po objevu, že se dá koupit běžně v supermarketech syrová a po uvaření a oloupání je to bombastická zelenina vhodná na saláty, přílohy, pěny a pod.

Anonymní řekl(a)...

Díky za recept!
Sousedka z Ukrajiny nas tím několikrát hostila a po prvních dvou lyžkách už sem si na tu chuť přivykl a je velká dobrota!
Valašská královská...vařicí.společnost

Anonymní řekl(a)...

Delam to doma bezne muj manzel je rus a je to vyborne. Musite vyzkouset.