pátek 18. července 2008

Grilované špízy z různých druhů masa

Vidím dlouhou pauzu v mém tvůrčím snažení se, která není dána leností psát, ale prázdninami. Protože jsme byli nuceni rozeslat děti k babičkám a na tábory není příliš důvodů nějak mnoho vařit (zvláště jsou-li v létě otevřeny zahrádky různých restaurací)...
Navíc jsme vesměs vařil jídla zde již uvedená a tím pádem osvědčená. Nicméně k nám na návštěvu přijeli Rafanii z PV a tak jsem připravil maso ke grilování. Aby nebyla grilovačka příliš fádní, naložil jsem je do různých marinád a tvořil špízy.


Suroviny:

* vepřová panenka
* hovězí krkovice bez kosti
* filet z mořského okouna
* filet lososa
* anglická slanina
* žampiony
* zelenina (papriky, rajčata, lilek)


koření použitá pro marinování spolu se solí a olivovým olejem:

* koriandr a limety (originální směs s Tesca)
* pepř, sladká paprika a chilli
* strouhaný zázvor, česnek
* sojová omáčka
* semínka římského kmínu, anýzu a fenyklu
* 2 malajské směsi dovezené od spolužáka až z Malajsie (vše se základem kari a chilli)


Postup:

* Maso jsem nakrájel na nepřibližně stejně velké kousky (asi jako velký vlašský ořech) a smíchal s kořením, posolil mořskou solí a vložil do svačinového mikrotenového sáčku. nakonec zakápl 3 lžícemi olivového oleje, trochu prohnětl a sáček uzavřel uzlem.
* Grilovačka byla v sobotu a já si maso naložil již ve čtvrtek večer, aby se dokonale prostoupilo marinádou.
* Zeleninu a anglickou slaninu jsem si v den grilování nakrájel na kostičky podobné velikosti a spolu s masem jsem je napichoval na nerezové grilovací jehly (mám je po babičce která na nich dělávala skopový šašlik)
* Pořídil jsem si ke grilování žulovou desku, kterou jsem umístil nad ohniště, kde jsem topil dřevem a na desce se špízy pozvolna grilovaly.
* Jako přílohu jsem zvolil zelenivnový salát a omáčky, které jsou uvedeny zde: CHUTNEY a AIOLI


Už dlouho se mi nepodařilo nikoho tak odrovnat chutným jídlem jak Rafany v sobotu večer. V průběhu večera jsem některá masa už ani nemíchal se zeleninou na špízech a jen je ogriloval přímo na žulové desce a přesto byli blízko žlučníkové kolice. Ale vše dobře dopadlo a jak říká přísloví- ráno bývá moudřejší večera a tak trávení odneslo problémy se zažíváním do patřičných partií...

Žádné komentáře: