středa 6. února 2008

Nejjednodušší marinovaný losos ke grilování či smažení

Málem bych zapomněl na tolikrát vyzkoušený a vždy s úspěchem aplikovaný recept na jednoduchou úpravu lososa. Jedná se o kombinaci čerstvého lososa a sojové omáčky.
Tyto dvě věci vytvoří spolu kombinaci, co se po tepelné úpravě snoubí tak dokonale, že sojovku v lososovi nikdo nepozná a spíš hádá zda je losos uzený či pečený v kouři.
Jak tedy na to?

Suroviny:
  • steaky z chlazeného lososa - lépe silnější (možno i s kůží)
  • sklenka sojové omáčky (nejlépe nějaká originální - má lepší chuť a je jich dnes široká nabídka ve všech supermarketech) v tom nejhorším případě i obyčejná od Vitany :o(
  • papírové ubrousky
  • mikrotenový sáček
Postup:
  • Do mikrotenového pytlíku dejte lososa a vylijte do něj celý obsah sklenky od sojovky (většinou má sklenička tak 1,5 dl). Přebytečný vzduch ze sáčku odspoda vytlačte a konec zavažte na uzel tak, aby sojovka nevytekla. Dejte do lednice na půl hodinky až hodinku. Čím déle tím více se maso sojovkou natáhne. Potom vše z pytlíku vylijte do dřezu a několika papírovými ubrousky nebo nejlépe papírovou utěrkou steaky dokonale osušte. Budou mít nádhernou tmavohnědou barvu.
  • Takto upravenou rybu můžete smažit zprudka na pánvi na troše olivového oleje (2 min z každé strany), péct cca 5 minv naplno rozhicované troubě a nebo grilovat na grilu - nejlépe na dřevěném uhlí. Tady je lépe použít alobalovou grilovací podložku, případně takovou tu drátěnou obracečku, ve které rybu uvězníte, protože losos je křehký a mohl by se při obracení rozpadnout.
Tenhle recept se nebojte vyzkoušet - je to opravdu chuťovka.

Žádné komentáře: