sobota 9. února 2008

Gnocchi zapečené s žampiny a sýrovou omáčkou

Dnešní vaření bylo díky návštěvě Tesca, ve kterém jsem nenakupoval ani nepamatuju ovlivněno surovinami, které mně tam zaujaly. Dost jsem byl v tom obchodě překvapený jakou spoustu výrobků s označením Tesco a přitom nějak tematicky zaměřených tam měli. Sekce biopotravin, sekce italských polototvarů, sekce orientálních ochucovadel atd. Zkrátka jsem měl pocit, že každá kulinářská kategorie nabízela jejich vlastní základní potraviny a nebo předpřipravené polotovary.
Zkusil jsem při procházení obchodu vymyslet něco sytého a přitom jednoduchého na přípravu a napadly mně nočky z bramborového těsta, jakési halušky ve velikosati vlašských ořechů, které se v italské kuchyni jmenují GNOCCHI se sýrovou omáčkou. Dnes se dají koupit takováto jídla vlastně už úplně hotová - jen do mikrovlnky, ale já mám raději když za použití základních potravin dospěju k výsledku sám.

Suroviny:
  • 500 g pytlík hotových bramborových nočků (TESCO)
  • 200g pytlík strouhaného sýra (kombinace mozarela a chedar - TESCO)
  • 300 ml smetany na vaření
  • malá konzervy s krájenými plátky žampionů v slaném nálevu
  • lžička soli, špetka pepře, 2lžíce olivového oleje
Postup:
  • Do hrnce se 2 litry vroucí vody dáte lžičku soli, 2 lžičky olivového oleje a vysypete gnochi. Ty jakmile jsou uvařené, vyplavou na hladinu, což trvá cca 2-3 min varu.
  • Mezitím si do zapékací misky vysypete okapané plátky naložených žampionů, opepeříte, osolíte a na ně nakonec vysypete zcezené uvařené gnocchi. Ještě kouřící nočky zasypete strouhaným sýrem (jakýmkoliv dle vlastní chuti a zalijete smetanou.
  • Zapékací misku dáte do naplno rozehřáté trouby a pečete cca 15 min, dokud se nahoře neudělá hnědá krustička se zapečeného sýra.
To je vše. Jednoduchý recept, ve kterém dáváte dohromady jen zakoupené suroviny, nic nekrájíte, nic nemícháte. Mně se navíc omylem podařilo koupit směs dvou výše uvedených strouhaných sýrů, ve které byla ještě navíc dávka drcených sušených pálivých chilli papriček a to dodalo jídlu na pikantnosti. Bohužel Adélka po druhém soustu odložila vidličku, přisála se ke skleničce s minerálkou a tím si vysloužila výměnu talíře za včerejší tymiánové rizoto. Vojta pomalu, ale jistě zvládá stále pikantnější příchuti, tak to sice s funěním, ale s pochvalným mlaskáním zvládl.

Žádné komentáře: