úterý 26. února 2008

Kuře (ala husa) pečené na kysaném zelí

V sobotu měli přijet přátelé z Prostějova a proto jsme s Verčou lovili v paměti nějaké jídlo, které ještě u nás nejedli, aby bylo přiměřeně málo pracné, zato však nesmírně chutné. A výsledkem paměťového lovu byla drůběží pečínka na podložce z kysaného zelí, ve finále zasypaná bramborovými šulánky.

Suroviny:
  • kuře (lépe chlazené než mražené)
  • mletý kmín, červená paprika a sůl na okořenění kuřátka
  • 1 zavařovačka kysaného zelí (domácí od dědy Jirky je skvělé)
  • sáček s bramborovými knedlíky v prášku
Postup:
  • Protože všechna kuřata a jiné oškubané opeřence jsme si před lety zvykli péct v římském hrnci, nebylo tomu ani tentokráte jinak. Tento se před pečením namočí do vody, ze které si něco málo vlhkosti natáhne a potom v průběhu pečení zase pustí a tím pádem pečínka není vysušená. Do takto připravené pečící nádoby jsem vysypal obsah omniovky s kysaným zelím i se šťávou, přilil cca 2 dl vody a na zelí položil nasolené a okořeněné kuřátko. Římský hrnec jsem zavřel jeho horním víkem a dal do trouby péct při 150°C asi hodinku. Potom jsem vrchní díl odklopil, zvýšil teplotu na 170°C a při ní se kuře dopékalo ještě dalších 45 minut za občasného přelévání vypečenou šťávou s mísenou se šťávou z kysaného zelí.
  • Podle postupu na sáčku jsem ke směsi bramborových knedlíků přilil vodu, nechal odpočinout 5 minut a na pracovní desce jsem z těsta vyválel hady o průměru cca 1,5 cm. Tyto jsem nakrájel na úhledné 5 cm špalíky a vysypal do osolené vroucí vody, kde se asi 5 minut vařily za občasného promíchání. Po zcezení vody jsem se zbavil jejich mazlavého povrchu velmi jednoduše. Vysypal jsem je do římáku na pečící se kuře a nechal ještě posledních 5-10 minut zapéct.
Tento recept má přívlastek ala husa jen dle kombinaci se zelím, které je díky uvaření/upečení ve vlastní šťávě a dochucením postupně vytékajícím výpekem z kuřete mimořádně dobré a v kombinaci s kuřetem a bramborovým knedlíkem vcelku podobné husí pečínce se zelím.

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

ahoj,my jsme mínění přátelé z Prostějova :) a musím konstatovat,že kuře ala husa připravené Lukasem nemělo chybu..neuvěřitelná dobrota a vřele doporučuji k odzkoušení..a přeji dobrou chuť,protože nám se ještě teď po tý dobrotě sbíhají sliny :))

Anonymní řekl(a)...

ahoj já su taky z Prostějova,ale ta zmiňovaná navštěva sem orčitě nebela:(škoda.Tak sem se rozhodla že ten recept zétra vezkóším,protože tento tédeň vařím pro 8 hladovéch krků a jož nevim čem je nakrmit.Tož esli se mě to podaří,tož dám vědít.:))

Umím psát i česky:)) anina

PUCEZHODOSHA řekl(a)...

Nebát se vyzkoušet, sežrat, zapít a dobře se pobavit.
Nezapomenout dát vědět jak to dopadlo!!

DonVItto řekl(a)...

no fuj bramborové těsto z prášku

Anonymní řekl(a)...

no fuj bramborové těsto z prášku